donderdag 24 september 2015

How To: Light Painting

Hoi iedereen,

Omdat ik een mietje ben is het enige vuurwerk dat ik met oud en nieuw zelf durf af te steken een sterretje. Het leuke aan sterretjes is dat de bewegingen van licht nog even in de lucht blijven hangen. Hoe cool zou het zijn als je  die bewegingen vast kon leggen? Dat is mogelijk met de techniek light painting.

Ja, dit is een échte foto
De naam zegt het al: tekenen met licht. Ik ben net met light painting begonnen dus mijn resultaten zijn niet zo spectaculair vergeleken met de foto's en filmpjes op de rest van het internet. Maar ik kan jullie wel de basis stappen uitleggen.

Wat heb je nodig?
  • Een camera (je kan e.v.t jou telefoon kunnen gebruiken als je een speciale app download)
  • Een zaklamp of iets anders dat licht geeft.
  • Een donkere ruimte
  • Een statief (dit kan natuurlijk ook een tafel of een stapel boeken zijn)
kerstlampjes doen wonderen

Wat moet je doen?

Een belangrijk onderdeel bij het maken van deze foto's is de sluitertijd. Kort samengevat: De sluitertijd is hoe lang het duurt om de foto te maken. Een korte sluitertijd gebruik je voor het maken van sport foto's waarbij een snelle wordt vastgelegd. Wij gaan hier juist het tegenovergestelde doen. We willen lange bewegingen vastleggen en veel licht opvangen.

Het instellen van de sluitertijd is op elke camera anders. Het komt er op neer dat je niet de automatisch maar de handmatige instellingen moet gebruiken. Om de handmatige modus te gebruiken moet je op zoek naar het knopje M (manual.) Weet je niet hoe het moet? Gebruik de precieze naam van jou camera en raadpleeg het internet.

Gefeliciteerd als je de instellingen hebt gevonden. Stel nu een lange sluitertijd in van meerdere secondes. Wanneer de sluitertijd in secondes word weeggegeven zouden er tekentjes achter het getal moeten staan. 2'' 3'' 16'' Een toegankelijke tijd is 15 seconden (15''). 

Hier ben ik aan het rondzwaaien met de zaklamp op mijn telefoon

Het is belangrijk dat je in een donkere ruimte de foto maakt.Laat zo weinig mogelijk licht toe. ISO100 is prima. Wanneer je alles goed hebt ingesteld ben je klaar om de foto te maken. Zet de camera neer en klik op de knop. Als je de eerste klik hoort weet je dat de camera begint met het maken van de foto. Hoor je de tweede klik, dan is de foto klaar. Omdat deze foto veel beelden heeft opgevangen duurt het even voordat het beeld is verwerkt.


Rara wat is dit? Lantaarnpalen!
Nog een paar extra tips...
  • Gebruik als lichtbron glow in the dark armbandjes...
  • ...of kerstlampjes
  • Maak een lichtje vast aan een touw en zwaai daar mee in het rond terwijl je de foto maakt. Zo creëer je een cirkel van licht.
  • Met deze deze simpele trucjes leer je allerlei manieren om licht te gebruiken.
  • Fotografeer treinen en auto's.

Nog wat inspiratie...

Als je mijn foto's vergelijkt met de beelden hierboven zie je dat ik nog niet zo ver ben met light painting. Maar oefening baart kunst. En deze tijd van het jaar is ook erg gunstig omdat het sneller donker wordt. Zo zie je maar, elk nadeel heeft z'n voordeel.

Iris


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

▲ Een gouden tip of een compliment? Laat het weten ▲