woensdag 5 augustus 2015

Leuke Boeken #5

Hoi iedereen,

In de vakantie heb je alle tijd om te lezen. Als boekenworm maak ik daar dan ook zeker gebruik van. Omdat ik vandaag weer een boek heb uitgelezen schrijf ik daar graag een review over. Vandaag op het menu: Silber en Het grote misschien. Veel lees plezier!

  • Het grote misschien (Looking for Alaska)- John Green 


De 16 jarige Miles Halter heeft op school weinig vrienden en is geobsedeerd door laatste woorden van bekende personen. Om een nieuw leven te starten gaat hij naar een kostschool in Alabama. Al snel word hij goede vrienden met zijn kamergenoot 'de kolonel' die hem al snel met de bijnaam 'prop' bestempeld (vanwege zijn postuur). Ook word hij verlieft op de beste vriendin van de kolonel, Alaska.

Het boek is verdeeld in twee delen. Ervoor en erna. 30 Dagen ervoor, 14 dagen ervoor, 2 dagen ervoor... Het was een slime keuze van John Green om het boek zo in te delen. Tijdens eerste deel weet je dat er iets groots gaat gebeuren maar heb je geen flauw idee wat. En in het tweede deel wil je weten waarom het is gebeurt. Toch had ik soms moeite om verder te lezen. Zeker het tweede deel was erg langdradig. De personages ondekte weinig, herhaalde theorieën vaak en speculeerde veel. De personages zaten in een nasleep van de gebeurtenis. Ondanks dat dit niet mijn favoriete John Green boek is zijn er alsnog veel pluspunten. Je herkent zijn schrijfstijl goed terug. Grappig, luchtig en filosofisch. De personages die hij creëert zijn stuk voor stuk levensecht. De karakter zijn duidelijk te herkennen aan hun doen en laten. Niet zijn beste boek maar zeker een boek dat je gelezen moet hebben.  • Silber- Kerstin Grier 

Sinds 15 jarige Liv Siber naar Loden is verhuist droomt ze erg vreemd. In haar droom ziet ze haar stiefbroer en zijn 3 vrienden rare rituelen uitoeren op een kerkhof. Het wordt nog vreemder als ze ontdekt dat de jongens hetzelfde hebben gedroomd. De vragen beginnen zich op te hopen. Antwoorden krijgt ze als ze mee doet aan het 'spel' van de vier jongens. Hoewel ze aan de gedachte vasthoud dat alle rare gebeurtenissen te verklaren zijn word haar standpunt gedurende het verhaal flink op de proef gesteld.

Het boek is een bijzondere combinatie van een normaal teener meisje en haar nachtelijke mysterieuze avonturen. Ik moet toegeven dat het verhaal soms lastig te volgen is. Maar wanneer Liv voor het eerst raar droomt en het verhaal echt begint wil je hoe dan ook weten wat er nou precies aan de hand is. Een sterk punt van het verhaal vind ik het einde. De personages dachten -net zoals ik- dat het verhaal was afgelopen. Dat alles weer normaal zou worden en dat iedereen weer verder ging met zijn leven. Punt, uit. Maar nee. Op de laatste bladzijde wordt er een wending aan het verhaal gegeven waardoor er wel een vervolg moet komen. En dat is er nu ook. Kijk hieronder voor de linkjes.

Silber: Deel 1
Silber: Deel 2
Het Grote Misschien (looking for alaska)

Silber en het grote misschien zijn boeken die lastig met elkaar te vergelijken zijn. Dat komt omdat ze gewoon erg verschillend zijn. John Green schrijft realistische verhalen die ons ook zouden kunnen overkomen (min of meer) en Kerstin Grier heeft een boek geschreven waar bovennatuurlijke krachten in voor komen. De manier waarop John Green schrijft vind ik fijner om te lezen. Maar het verhaal van Liv Silber is dan weer veel vlotter. Zo hebben allebij de boeken min- en pluspunten.

Iris


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

▲ Een gouden tip of een compliment? Laat het weten ▲